cursus copper wire weaving
Ideaal voor de beginnende sieradenmaker
Iedere nieuwe techniek wil ik natuurlijk uitproberen en me eigen maken tot het perfect lukt en dat weer combineren met andere materialen! Zo ook het copper wire sieraden maken, sieraden van koperdraad dus of van zilverdraad kan dus ook en ze zijn echt verbluffend gaaf! Als goudsmid zijnde, kan dit ook ideaal in zilver en sluit het dus naadloos aan op mijn passie voor het maken van zilveren sieraden.
Als je trouwens niet van lezen houdt, klik dan meteen op de link naar de basisworkshops en cursussen wire wrapping!
in koper
Om de techniek aan te leren, is koper ideaal want dat is stukken goedkoper voor de beginnende sieradenmaker en staat nog stoer en robuust ook nog! En geloof me, als je je zilveren sieraad verknalt, is toch echt veel meer balen, dan bij een koperen sieraad. En ja tuurlijk kan je zilver weer omsmelten, maar dat is allemaal veel extra werk. Ik blijf het apart vinden dat wij deze gave techniek bij onze opleiding voor goudsmid niet gebruikt hebben op deze manier! Wel het buigen enzo, maar niet die echte wikkeltechnieken. Natuurlijk kan je ook niet alles leren in een opleiding, maar dit had ik toch wel erg leuk en leerzaam gevonden!
copper wire wrapping sieraden maken
Veel technieken van het copper wire wrapping zijn natuurlijk gewoon goudsmeedtechnieken waar je bijbehorende goudsmeedgereedschapjes voor gebruikt, maar bij het copper wire wrapping wordt veel meer gebruik gemaakt van nog wat andere speciale technieken, namelijk het omwikkelen van het koperdraad met.....koperdraad, vandaar de engelse woorden ´copper wire wrapping´. Alles kan dus ook in zilver, maar om het uit te leggen, zal ik even koper als voorbeeld nemen en in de workshop wordt dan ook alleen gebruik gemaakt van koper.
soort koperdraad
Je gebruikt verschillende diktes koperdraad, van 0,3 mm tot bijvoorbeeld 2 mm. Het dunne koperdraad is ideaal om met een boormachine op te wikkelen en dat weer om een dikkere koperdraad te wikkelen. Daardoor krijg je hele ingewikkeld ( haha ) lijkende sieraden die toch best simpel te maken zijn! Naast verschillende diktes draad, kan je natuurlijk ook verschillende vormen draad gebruiken, zoals het standaard ronde draad, maar halfrond of vierkant kan natuurlijk ook een gaaf effect geven. En om het nog allemaal wat ingewikkelder (hahaha) te maken, is de hardheid van je draad ook nog eens belangrijk! Koper is van nature vrij zacht, maar je kan het op verschillende manieren wat harder maken, door het bijvoorbeeld te hameren of uit te rekken etc. Voor het buigen en wikkelen is het natuurlijk fijn als het lekker zacht en buigzaam is, maar wil je stevigheid, dan is het belangrijk dat de draad gehard is. Of gewoon een stuk dikker als dat mogelijk is.
boormachine
Een boormachine is echt je beste vriend bij wire wrapping! Je moet wel uitkijken dat je dit goed voorzichtig doet, maar als het goed lukt, heb je in no time een prachtig resultaat! In de workshop maken we geen gebruik van de boormachine omdat dit wel gevaarlijk kan zijn bij verkeerd of onoplettend gebruikt!
Verder wat tangetjes, een hamer en een aambeeldje of metalen blokje en je kan al lekker aan de slag! En als je dan de technieken goed onder de knie hebt, kan je thuis zilverdraad gaan gebruiken in plaats van koperdraad. Dan heb je helemaal een schitterend en waardevol sieraad gemaakt. Zelf vind ik zilverdraad ( 925) of argentium ( 935 ) en mijn eigen zelfgemaakte glaskralen een perfecte combinatie! De strakheid van zilver en de kleur en schittering van glas! En alles...zelfgemaakt natuurlijk!
zwart beitsen
Zoals je op sommige foto´s kan zien, is het sieraad in het begin echt koperkleurig oranjebruin en als het klaar is, bijna zwart van kleur. Het is maar net wat je zelf mooi vind, maar ik vind het altijd wel mooi als het zwart gebeitst is, geoxideert. Met een speciaal chemisch goedje, blitz beits of noirit, maak je het metaal donkerder tot bijna zwart van kleur. De delen die je oppoetst kunnen weer koperkleurig worden als je mooi vind, want het is maar een oppervlakkig laagje. Het is dus echt een chemisch goedje, soort zwavel, waar je echt goed mee uit moet kijken, je moet er dus niet zomaar mee werken, altijd handschoenen aan en oogbescherming etc. etc. Een veel gebruikte techniek bij het goudsmeden.
glaskralen
De glaskralen die je hier op alle foto´s ziet, zijn natuurlijk ook door mij gemaakt, dat maakt de sieraden extra eigen en uniek! Al geef ik in het maken van glaskralen geen cursusssen want ik vind dat veel te risicovol, met al dat hete smeltende en rondspringende glas van meer dan 900 graden. En ook al zijn alle cursussen op eigen risico, dat vind ik niet ontspannen met cursisten. En daarbij heb ik ook geen geschikte werkruimte met goede afzuiging etc. Want bij het branden van glas komen ook schadelijke gassen vrij. Nog een reden om het gewoon voor mezelf te blijven doen.
De glaskralen zijn gemaakt van heel bijzonder Italiaans zilverglas van Double Helix. Het is ongelofelijk hoe mooi dit glas schittert in de zon en de vele kleuren die ontstaan tijdens het verhitten en smelten van het zilverglas. Door de verschillende metalen in het glas, ontstaan er verschillende soorten kleuren uit een en dezelfde glasstaaf. Hoe magisch! Zilver en koper geeft bijvoorbeeld veel blauw en groen tinten en goud bijvoorbeeld meer roze paars achtige kleuren, wat het glas weer extra prijzig maakt, maar dan heb je ook echt iets schitterends! Die glaskralen zijn een echte eyecatcher al zeg ik het zelf! Daarom verkoop ik ze niet en gebruik ze alleen in mijn zelfgemaakte sieraden, om ze uniek voor Jeweleeches te houden.
En dan komt de vraag...
zelf uitproberen of toch een workshop volgen?
Ten eerste, een workshop volgen is gewoon een cadeau aan jezelf! Heel gezellig om te doen en zonder dat je het door hebt, leer je alles wat je wil weten over het maken van de mooiste sieraden met behulp van wire wrapping/ weaving technieken! Natuurlijk kan je dit ook jezelf aanleren, daar heb je mij niet voor nodig...veel oefenen veel informatie opzoeken in boeken, op internet en vooral Youtube en wat doorzettingsvermogen en je komt er heus wel! Maar het is gewoon zoveel fijner als iemand naast je zit en het even voordoet hoe het moet, want als je met iets nieuws begint, komen er steeds meer nieuwe vragen bij. En loop je tegen een probleem aan, dan ben ik er voor je om het op te lossen, of nog beter, om die fouten gewoon te vermijden!
1001 vragen
Iemand met kennis en jarenlange ervaring die je vertelt wat je nodigt hebt...waar je het kan kopen...welke dikte draad, welke hardheid...waar je op moet letten...welke gereedschappen noodzakelijk zijn en welke niet...welke fouten je kan voorkomen...hoe je het netjes moet afwerken...hoe krijg ik het uberhaupt mooi strak...hoe maak je een ontwerp...al die vragen waar je anders zelf het antwoord op moet vinden en uitzoeken.
En ja, een workshop of cursus volgen kost geld, maar iedereen betaalt in een of andere vorm leergeld. In de vorm van fouten maken of het betalen voor een workshop! En een workshop of cursus volgen is dan gewoon ontzettend leerzaam en leuk! Qua goudsmeden heb ik gelukkig in Schoonhoven een 3 jarige voltijd opleiding gevolgd, maar met de rest heb ik gewoon heeeel veel fouten gemaakt hihi! Of het geluk gehad dat ik een creatieve vriend of vriendin ontmoette die me de basistechnieken wou leren, oftewel me gewoon aanstak met een nieuw virus. En dan nog moet je daarna nog heel heeel veel oefenen en oefenen en oefenen! En heb vertrouwen, want oefening baart kunst!
op afspraak!
Wil je graag een cursus volgen, bel of app ons dan even op 0651463543 om een datum te bespreken en vooral om eerst te kijken of mijn manier van lesgeven past bij jouw wensen en verwachtingen! We hebben geen vaste cursusdata, dus alles op afspraak, zowel door de weeks als in het weekend! Dat maakt ons extra makkelijk in te plannen en lekker flexibel!
En ps: alle workshops en cursussen zijn op eigen risico en lees ook even de algemene regels door!
Vragen?
Je kan altijd even bellen of een appje sturen!
- 06-51463543