verlanglijstje copper wire weaving
Jeweleeches Vivian Hebing – 'koperdraadsieraad/ copper wire weaving' verlanglijstje!
Je bent nog helemaal nieuw met copper wire weaving/ wire wrapping, wat heb je dan nodig om te kunnen beginnen? Gelukkig kan je met relatief weinig gereedschappen en materialen al de mooiste dingen maken als je zelf een beetje vindingrijk bent! Een erg belangrijke tip is dat je beter nog niks aan gereedschap kan kopen voor je de basiscursus gedaan hebt, hoe graag je ook al zou willen beginnen ermee! Je gaat echt geld uitgeven aan onnodige dingen en dat is echt zonde van je geld!
Na het volgen van de basiscursus 'koperdraadsieraden maken' weet je precies wat je minimaal nodig hebt om goed van start te kunnen! Dus heb een beetje geduld en wacht tot na de cursus met gereedschap aanschaffen! En beter investeren in een paar goede gereedschappen dan maar veel willen kopen omdat het er zo interessant uitziet op internet. Veel mensen hebben veel gereedschap maar des te minder talent.
En het allerbelangrijkste is echt investeren in jezelf zoals met het volgen van de cursus copper wire weaving en vooral ook de tijd nemen om dit ambacht goed aan te leren, want dat is het meest waardevol! Veel mensen zijn van grote stappen snel thuis, maar ik vind juist dat je beter één ding heel goed kan doen, dan alles maar half! En zo is het ook met gereedschap kopen!
Met deze uitgebreide lijst geef ik je eigenlijk al veel te veel prijs, maar het is echt onmisbaar voor mijn cursisten! Het scheelt je namelijk ook heel veel tijd tijdens de workshop, want als je al deze informatie nog moet opschrijven tijdens de cursus, heb je nog minder tijd en de tijd gaat hier toch al zo snel voorbij!
Hoe meer van de lijst je kan kopen, hoe completer en dus makkelijker je thuis aan de slag kan natuurlijk! Maar laat je niet afschrikken, ik kan met haast geen gereedschap en gewoon wat koperdraad echt al de allermooiste sieraden maken! Gereedschap en zeker goed gereedschap maakt alles gewoon makkelijker voor je!
Ten eerste: het koperdraad! Je kan het natuurlijk op internet bestellen, bij een goudsmeedbedrijf zoals Bijou Moderne of Herens in Schoonhoven. Daar koop ik als goudsmid zijnde altijd mijn gereedschap en de kwaliteit is er supergoed. Je kan er ook koper kopen natuurlijk, maar dan betaal je wel echt de hoofdprijs. Ook op andere plekken op internet kan je het online bestellen, maar ook dan betaal je nog steeds wel veel geld ervoor. Je hebt dan natuurlijk wel superrecht en kant en klaar koperdraad en wss de dag erna in huis.
Maar ik ben van het ietsje meer moeite doen, voor heeeel veeeel meer materiaal! Ik ga altijd graag naar oud ijzer handels en daar hebben ze vaak een bak met allerlei soorten koperen (en messing) plaatjes, draad, buis etc. voor een fractie van de prijs. Vaak restanten van oude klokken enzo. Voor het koperdraad ging ik dus allerlei electronica zaken af, want in de electriciteitsdraden zit dus een kern van koper. Het is even zoeken naar mensen die je willen helpen, maar als je dan geluk hebt, dan heb je ook écht geluk! Ik heb mijn meeste koperdraad zelfs gratis gekregen omdat ze het zo leuk vonden hoe enthousiast ik was over het copper wire weaving. Dan zeiden ze: hier meid, neem zo maar mee, ik rol wel wat koperdraad op een spoel voor je! Welke diktes wil je allemaal hebben?? Wel foto's sturen van het resultaat he?! Wauwww!!! Te leuk en te lief! Het enige nadeel van deze electriciteitsdraden is, dat ze gecoat zijn. Dat moet je er dus wel afhalen. In de workshop vertel ik je hoe ik dat doe. Het is even een flink gedoe, maar ik heb nou voor de rest van mijn leven meer dan genoeg dun koperdraad, zonder ervoor betaald te hebben! Cheap ass me^^
Verder haal ik het wat dikkere draad ook vaak bij een bouwmarkt zoals de gamma, ook weer op een klosje electriciteitsdraad met dikke coating, die strip ik eraf met een tangetje. En ja, mocht je vrienden of kennissen hebben die gaan verbouwen, vaak gooien ze bergen aan electriciteitskabels weg, die je nog makkelijk kan strippen! Een vliegende kraai vangt altijd wat zullen we maar zeggen! Beetje vindingrijk zijn en je hebt meer dan genoeg koper voor al je sieraden!
Wat heb je verder nodig of is handig in gebruik?
- een stevige werktafel en bijvoorbeeld een boomstam om op te hameren, dat dempt het geluid van de klappen van de hamer
- een groene snijmat van bijv de Action werkt altijd fijn om je tafel heel te houden
- een klein aambeeldje om je koper op plat te hameren, maar als je inventief bent, werkt een stukje dik metaal van de oudijzerhandel echt net zo goed! Met het goudsmeden gebruik je vaak een vlaktas, een duur blokje ijzer. Nou die heb ik dus tientallen voor zowat niks gehaald bij de oudijzerhandel. En werkt echt bijna net zo goed! Ook onmisbaar bij het recht maken van je koperen draden, dat geheim vertel ik in de workshop!
- een bankschroef om je koper in te klemmen en losse klemmen/ klemtangen. Ik weet de naam niet meer van de klemtang die ik gebruik, maar hij is wel goud waard!
- waterproof schuurpapier met korrel 80 tot 2000 is altijd wenselijk als je met metalen werkt zoals koper, messing of zilver! (korrel 1 noem ik een baksteen, dus korrel 2000 is bijna net zo zacht als printerpapier) en sorteer ze netjes per korrelgrootte in losse gripzakjes zodat korrel 100 niet bij een korrel 1000 komt!
- metalen hamers in verschillende maten om het koper plat te kunnen slaan, je hebt ze met 100 verschillende namen en dus in 100 verschillende uitvoeringen, net als tangetjes. Kies gewoon iets wat je geschikt lijkt! Beter te klein dan te groot want sieraden zijn nou eenmaal niet heel lomp groot!
- een kunststof hamer, want soms wil je niet dat je koper vervormt maar alleen platter wordt bijvoorbeeld, die hamers heb je vaak al goedkoop bij de bouwmarkt. Ik werk zelf altijd met een terugslagloze goudsmeedhamer met kunstof of nylon kop alias de samba hamer hahaha!
- een kniptangetje dat de draad bijna volledig recht af knipt, kost wat geld, maar dan heb je altijd één mooie kant die je niet meer af recht af hoeft te vijlen! Verder nog normale kniptangetjes die wat mogen lijden haha
- een goudsmeedvijltje om je draad recht af te kunnen vijlen, maar als je dat niet hebt, werkt schuurpapier op een houten verflatje bijna net zo goed!
- verder allerlei soorten buigtangetjes zijn altijd fijn om mee te werken, van platbektangetjes tot rondbektangetjes, met nylon kopjes tot wat je maar kan bedenken
- een schuifmaat om de dikte van je koperdraad op te meten en een liniaaltje voor de lengtes. Maar ook al werkt een schuifmaat nog zo goed, kijken en vergelijken met je eigen ogen werkt nog zoveel nauwkeuriger
- noirit of blitzbeits om het koperdraad mee te zwarten. Soort zwavelachtige vloeistof, kijk er wel goed mee uit. Doe latex handschoentjes aan en een veiligheidsbril
- een veiligheidsbril en eventueel stofmaskers zijn altijd een goed idee, voor je eigen veiligheid kan je niet goed genoeg beschermt zijn! En naast een veiligheidsbril is soms een leesbril ook geen slecht idee als je al wat ouder wordt! Of een hoofdloep met lamp!
- een dremel of boormachine om je draad mee op te draaien, onmisbaar want als je het met de hand moet opdraaien, ben je lang bezig. Het vergt wel enige handigheid voor het goed lukt, juist omdat het zo snel kan gaan. En hier ook weer, kwaliteit maakt zeker uit, de boormachine van mijn beste vriend leen ik wel eens, want die gaat zoveel beheerster en langzamer dan mijn eigen boormachine. Maar om nou voor 400 euro een dure panasonic boormachine te kopen terwijl ik hem zelden nodig heb...maar gelukkig kan ik hem lenen soms! En dan maak ik vaak een voorraadje aan van koperdraad spiralen!
- ik gebruik vaak hansaplast classic pleisters, onmisbaar voor m'n tere handjes en ook onmisbaar als tape om het koperdraad vast te tapen
- permanentmarker stift of metalen kraspen om markeringen op je koperdraad te zetten
- seedbeads, ook wel rocailles genoemd, zijn soort mini kraaltjes die altijd heel erg mooi zijn om in je koperen sieraad te vewerken! Op de site van www.wirwarkralen.nl kan ik altijd goed slagen. Maar er zijn natuurlijk vele sites. Let wel goed op de kwaliteit. Seedbeads van het merk Miyuki en Toho zijn bijvoorbeeld kwalitatief erg goed! En edelstenen zoals van www.curlysbeads.nl zijn altijd erg mooi! En natuurlijk handgemaakte glaskralen zijn natuurlijk ook altijd een eyecatcher in je sieraad! Gelukkig kan ik mijn glaskralen zelf maken. Edelstenen slijpen kan ik ook, maar doe ik al jaren niet meer. Eigenlijk sinds het maken van mijn eigen glaskralen, dat vind ik nog zoveel meer eigen dan edelstenen! Al blijf ik een zwak houden voor labradoriet!
Ik kan de lijst natuurlijk nog zoveel langer maken, zeker als je meer goudsmeedtechnieken gaat gebruiken. Van alles om te solderen, zagen, polijsten en ga zo maar door! Maar het leuke aan wireweaving ten opzichte van het ambacht goudsmeden is juist dat je het niet hoeft te solderen! En dat je zulke intrigerend mooie sieraden kan maken met vooral wat weeftechnieken!
Vragen?
Je kan altijd even bellen of een appje sturen!
- 06-51463543